Dietę ketogeniczną można przeprowadzić na dwa sposoby, niezdrowo i zdrowo. Aby przeprowadzić dietę ketogeniczną w zdrowy sposób należy unikać przetworzonych produktów oraz smażenia na głębokim oleju. Wskazane jest gotowanie lub gotowanie na parze, duszenie oraz smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. W diecie tej powinny dominować tłuszcze wiadomego pochodzenia, najlepiej roślinne (oliwa z oliwek, awokado, olej lniany), najlepiej tłuszcze dodawać do sałatek warzywnych.
Zaleca się także stosowanie suplementów diety w celu uzupełnienia niedoboru niektórych składników. Podczas diety ketogonicznej należy zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, magnezu, wapnia, cynku, fosforu, selenu czy karnityny. Istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, nie powinno się pić mniej niż dwa litry wody, normą jest ok 3-4 litrów wody, ponieważ organizm z racji tego iż nie spożywamy węglowodanów nie trzyma wody i ma tendencje do odwadniania się. Warto wodę posolić solą himalajską w celu uzupełnienia elektrolitów.
Na diecie ketogenicznej można spożywać znajdują się:
- tłuszcze roślinne i zwierzęce,
- mięso,
- jaja kurze,
- ryby,
- orzechy,
- mięso wieprzowe, wołowe, kurze,
- jaja,
- awokado,
- pestki i nasiona roślin, np. nasiona chia,
- sezam,
- warzywa (brokuły, sałata, rzodkiewki, ogórek, pomidory)
Jak widać dieta ketogeniczna nie jest wcale taka straszna i może być urozmaicona. Jednak należy pamiętać o nawodnieniu oraz uzupełnieniu diety w witaminy i minerały. Należy pamiętać aby potrawy mocno solić, aby uzupełnić sód.
Problemem dla początkujących w trakcie diety ketogeniecznej jest uzupełnienie tłuszczu pochodzącego ze zdrowych źródeł. W szczególności polecam kawę z masłem, bądź olejem kokosowym, czekoladę 99%, jajka.