Home » Dietetyka » Czym zastąpić ziemniaki będąc na keto

dieta ketogeniczna

Czym zastąpić ziemniaki będąc na keto

Na diecie ketogenicznej ziemniaki są zazwyczaj wykluczone ze względu na ich wysoką zawartość węglowodanów. Dieta ta wymaga ograniczenia spożycia węglowodanów, aby organizm mógł wejść w stan ketozy, czyli spalania tłuszczu jako głównego źródła energii. Ziemniaki, jako źródło skrobi, szybko przekształcają się w glukozę w organizmie, co może zakłócić proces ketozy. Z tego powodu, w diecie ketogenicznej zaleca się unikanie ziemniaków i innych skrobiowych warzyw na rzecz produktów o niższej zawartości węglowodanówPolacy wychowani na białym chlebie i ziemniakach, nie wyobrażają sobie obiadu bez ukochanych pyr, bulew, kartofli. Po przejściu na dietę ketogennną zaczyna bardzo szybko brakować chleba i ziemniaków, ryżu, makaronu. Talerz wydaje się pusty, w zasadzie nie chodzi o kalorie, ponieważ posiłki na keto są bardzo syte i nie potrzeba ich niczym uzupełniać. Chodzi bardziej o komfort psychiczny oraz smak. Na szczęście jest ratunek dla pożeraczy kartofli.

Jest to równocześnie sposób na zwiększenie ilości tłuszczu w diecie, jeśli brakuje ci tłuszczu w aby dobić do swoich dziennych założeń, jest to bardzo skuteczny sposób. Zatem czym zastąpić ziemniaki będąc na diecie ketogenicznej? Czym zapełnić talerz?

Puree z kalafiora albo z brokuła. Przepis jest banalnie prosty, weź brokuł lub kalafior, pokrój go na różyczki, wypłucz i ugotuj. Następnie ugotowane warzywo (jeszcze gorące) wsadź do blendera. Dodaj masło klarowane, soli (wedle twoich makroskładników) i zblenduj. Gotowe puree powinno być puszyste i gładkie, smakuje jak zwykłe puree z masłem. Dodatkowo brokuł jest mega zdrowym warzywem , nie to co ziemniaki. No i przede wszystkim fajnie wygląda na talerzu zielone puree z brokuła.

Na zdjęciu powyżej puree z brokuła z sardynkami w sosie pomidorowym 🙂 idealne pod keto.

Kolejnym sposobem na zapełnienie talerza jest guacamole z awokado. Jest to szybki sposób na gotowy posiłek, niestety na zimno. Awokado pozbawione skórki i pestki rozgnieć za pomocą widelca na papkę. Dodaj pieprz, sól, przyprawy, oliwę z oliwek. Możesz dodać dodatkowo sok z limonki lub cytryny (świetnie pasuje do ryby). Zaletą guacamole jest fakt że możesz je doprawić wedle swojego uznania.

Dlaczego warto jeść awokado? Koniecznie przeczytaj ten wpis. Awokado po prostu warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, jest to bomba witaminowa, jest świetnym źródłem potasu. Awokado to bardzo tłusty owoc jednak nie należy go stosować w czasie adaptacji do diety ketogenicznej, ponieważ zawiera dosyć dużą dawkę węgli.

Jak widać da się zastąpić ziemniaki czymś co zapełni talerz i nie trzeba bazować na samym mięsie, maśle i oleju kokosowym. Tłuszcz też można zjeść w formie puree i nie wymaga to więcej nakładu w kuchni niż zwykłe ziemniaki.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.