Home » Dietetyka » Jak wejść szybko w stan ketozy?

dieta ketogeniczna

Jak wejść szybko w stan ketozy?

Ketoza to nic innego jak stan, w którym Twój organizm produkuje ciała ketonowe i zaczyna z nich w pełni korzystać, korzysta z nich przede wszystkim mózg. Ketoza jest stanem do którego dąży każdy ketogenik, jednak równocześnie stosunkowo łatwo jest ją osiągnąć ale i bardzo łatwo jest się z niej wybić.

Czas wejścia w stan ketozy zależy od wielu czynników, od organizmu, warunków życia oraz ogólnego stanu zdrowia i wcześniejszego sposobu żywienia. Nie bez znaczenia jest także poziom tkanki tłuszczowej.

Istnieją jednak czynniki umożliwiające szybsze wejście w stan ketozy, przyśpieszenie procesu adaptacji do diety tłuszczowej, jakie to czynniki:

  • w okresie adaptacji ogranicz węglowodany do 20 – 30 g dziennie, a białko do poziomu 15% ogólnego spożycia, białko w ekstremalnych wypadkach (np. takich jak adaptacja do diety ketogenicznej) może zostać przerobione na glikogen i zasilić mięśnie
  • jeśli już musisz spożywaj węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
  • postaw na ketogenne tłuszcze typu olej MCT, olek kokosowy, masło, zwiększ spożycie zdrowych tłuszczy takich jak jajka, możesz wspomagać się awokado
  • unikaj wszelkich słodzików, mogą one powodować wydzielanie insuliny
  • unikaj nabiału, jeśli już go spożywasz musi być wysokiej jakości
  • suplementuj sód, potas, magnez, wapń, omega 3, witaminy D, A, E, K, C, oraz witaminy z grupy B – z pewnością podczas gdy Twój organizm będzie pozbywał się wody będziesz potrzebował tych ważnych minerałów i witamin
  • zadbaj o odpowiednie nawodnienie
  • aktywność fizyczna pozwala na szybsze spalenie glikogenu zgromadzonego w wątrobie i mięśniach
  • błonnik
  • staraj się jeść rzadziej, dwa posiłki dziennie, ewentualnie podczas dnia kuloodporna kawa , rzadsze posiłki i głodówki powodują pojawianie się ketonów we krwi, ciało w tedy wykorzystuje własny tłuszcz a nie z pożywienia (więcej o tymczasowych głodówkach w innych postach)

Czynniki oraz rzeczy, które wybijają z ketozy, ale także powodują spowolnienie produkcji ciał ketonowych

  • nadmierne spożycie węglowodanów to chyba pierwszy i najbardziej oczywisty czynnik, jednak nawet jeśli będziesz się mieścić w swoim przedziale, są węglowodany których powinieneś unikać (np. fruktoza z owoców)
  • zbyt duży udział procentowy białka w diecie, nie powinno się przekraczać w fazie adaptacji 15%, nadmierny udział białka w diecie może prowadzić do glukogenezy
  • niskiej jakości tłuszcze roślinne
  • picie kawy z rana
  • zbyt częste jedzenie, przyzwyczajenie do jedzenie co kilka godzin, kilka razy dziennie może doprowadzić do zmniejszenia produkcji ketonów

Jak widać jest tego sporo, proces adaptacji może zostać zaburzony lub przez sporo rzeczy oraz produktów spowolniony, a nawet zatrzymany. Do listy produktów jakich należy unikać w procesie adaptacji z pewnością możemy zaliczyć: tłusty nabiał, sery pleśniowe, żółte, śmietanę, twaróg, sery mozarella, orzechy brazylijskie, pecan, włoskie, laskowe, mąkę kokosową, migdałową, migdały, mleczko i śmietanka kokosowa, wiórki kokosowe, owoce jagodowe, maliny i truskawki, odżywki białkowe. Produkty te można póżniej włączać do diety ketogenicznej po przejściu procesu adaptacji, jednak nie są wskazane w samym tym procesie. Należy unikać takich warzyw jak marchew, ziemniaki, buraki, generalnie wszystkie warzywa które rosną w ziemi, warzywa skrobiowe oraz rośliny strączkowe (groch, fasola, kukurydza, bób).

Podczas adaptacji do diety ketogenicznej, raczej powinno się używać czystych i nieprzetworzonych produktów. Zalecane jest spożywanie tłustej wieprzowiny (golonka, boczek, karkówka, podgardle), podrobów, wołowiny, jajek (oczywiście najlepiej znanego ekologicznego pochodzenia), tłustych ryb (łosoś, śledź, makrela), owoce morza (np. krewetki), smalec, olej kokosowy, masło , masło klarowane. Z warzyw jakimi należy się wspierać: kiszonki, pomidory, szparagi, awokado, brokuł, kalafior, papryka, szpinak.

Powyższe porady powinny Ci pomóc w przebrnięciu przez ketoadaptację i przyśpieszyć wytarzanie ciał ketonowych.

Tagi: , ,


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.