Home » Dietetyka » Kuloodporna kawa, jak zrobić

dieta ketogeniczna

Kuloodporna kawa, jak zrobić

Kuloodporna kawa czyli bulletproof coffe, wynalazek z Ameryki, już od kilku lat gości w Europie. Geneza tego napoju wywodzi się z Tybetu, tam pije się herbatę z masłem wyrabianym z mleka jaków. W Ameryce zastąpiono herbatę kawą, masło jaków, masłem krowim, dodano również olej kokosowy (ze względu na MCT).

Pita rano zamiast śniadania, daje potężny zastrzyk energii, ogranicza apetyt. Stosowana często w dietach wysokotłuszczowych, eliminujących węglowodany, stosowana z rozwagą wspomaga proces odchudzania. 

Jak przyrządzić kuloodporną kawę

  • 2 łyżki masła klarowanego (bez dodatku soli)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 filiżanki parzonej kawy (koniecznie 100% Arabica najlepiej świeżo zmielona)
  • dla smaku można dodać cynamon i kardamon oraz mleko kokosowe
  • całość zblendować aż wytworzy się pianka.

Tagi:


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.