Home » Dietetyka » Sernik z serka Mascarpone i śmietany – idealny na keto

dieta ketogeniczna

Sernik z serka Mascarpone i śmietany – idealny na keto

Świetni prosty deser dla wszystkich ketogeników. Idealny smak, słodki w dodatku nie wywala z ketozy, pełny tłuszczu. Sernik z mascarpone i ze śmietany idealnie wpisujący się w motto diety ketogenicznej „Jedz tłuszcz, spalaj tłuszcz”. Prostota przepisu na ten sernik jest w prost powalająca, nie potrzeba żadnej wiedzy. Sernik idealnie nadaje się do przechowywania w lodówce, można go jeść następnego dnia. W dodatku przepis można modyfikować dodając do niego różne owoce jagodowe bądź truskawki, a nawet galaretkę zero cukru.

Załączam sposób przygotowania samej masy, ponieważ składniki możesz zmodyfikować według własnych potrzeb. Celowo nie podaję makroskładników, ponieważ Twoje produkty mogą się różnić od moich, jednak dwa główne składniki same mówią za siebie.

Co potrzebne jest do wykonania sernika?

  • 400 ml śmietany min. 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 15g żelatyny (ok. trzech łyżeczek)
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie do smaku)
  • ekstrakt waniliowy
  • słodzik, polecam erytrytol (80ml)
  • opcjonalnie owoce wedle uznania truskawki, maliny, jagody

Pierwsze co musisz zrobić to zalać żelatynę wrzątkiem i wymieszać, zostawić do ostudzenia. Ubij śmietanę do puszystej konsystencji, dodaj odpowiednią porcję słodzika, następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone Dodaj także ekstrakt waniliowy dla smaku. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i wymieszaniu wszystkich składników dodaj przestudzoną żelatynę. Kiedy masa na sernik jest gotowa wysmaruj tortownicę albo blachę masłem lub olejem koksowym, a następnie przelej do niej całość masy na sernik. Na tym etapie możesz dodać wybrane przez siebie owoce. Nie zapomnij ich wcześniej umyć :).

Sernik powinno wstawić się na ok godzinę dwie do lodówki aby dobrze zgęstniał, potem jeśli chcesz możesz użyć galaretki zero cukru, lub też zacząć go konsumować. Ja osobiście odpuszczam sobie galaretkę, bo ciasto smakuje i wygląda tak, że chce się je od razu zjeść 😀

Zaletą tego deseru jest to że starcza na kilka dni, w lodówce nastawionej ka 4 stopnie, nie zapomnij przykryć sernika folią aluminiową, bądź szczelnie go zamknąć bo może wchłonąć zapachy z lodówki.

Tagi: , , , ,


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.