Home » Dietetyka » Skąd brać tłuszcz na ketozie

dieta ketogeniczna

Skąd brać tłuszcz na ketozie

Źródła tłuszczu na ketozie są najważniejszym ogniwem w diecie ketogenicznej, ponieważ według założeń diety tłuszcze powinny stanowić 80% ogólnych makro składników. Zatem odpowiedni dobór tłuszczy oraz ich odpowiednie źródło jest kluczem do prawidłowego wejścia w stan ketozy.

Zatem skąd brać tłuszcz na diecie ketogenicznej? Niezwykle istotne jest aby produkty były jak najmniej przetworzone, im mniej przetworzony produkt tym lepiej. Druga sprawa pochodzenie tłuszczy. W tłuszczu zwierzęcym, jeśli kupujemy mięso, bądź smalec mogą odkładać się szkodliwe związki, w zależności od tego co zwierzę jadło wcześniej. Dlatego oczywiste że lepszym wyborem jest swojski smalec ze swojskiej świni, od smalcu kupionego w markecie. Zatem jakie źródła stosować? Oto kilka przykładów:

  • masło, masło klarowane
  • tłuste mięsa
  • jajka wiejskie
  • smalec
  • olej MCT (czytaj więcej)
  • tłuste ryby, krewetki
  • orzechy makadamia, orzechy brazylijskie
  • olej kokosowy tłoczony na zimno (czytaj więcej)
  • śmietana 30% najlepiej domowa bez karagenu
  • awokado
  • wszelkiego rodzaju sery
  • dobrej jakości kiełbasy

Jeśli znasz i stosujesz inne źródła tłuszczu na diecie ketogenicznej to napisz w komentarzu.

Tagi: , , ,


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.