Home » Posts tagged 'białko'
Tag: białko
Jak zacząć budować masę mięśniową? Ile białka jeść?
Masa mięśniowa jest najbardziej pożądanym efektem, nie tylko u początkujących adeptów siłowni, ale także u ludzi którzy poświęcili kulturystyce całe swoje życie. Nie ukrywajmy, że to mięśnie są priorytetem, czysta beztłuszczowa masa mięśniowa jest najważniejsza bez względu na to czy jesteś początkujący czy też zawodowym kulturystą. Dlatego umiejętność jej budowy jest podstawą, która odróżnia ludzi znających się na rzeczy od amatorów.
Mięśnie odróżniają osoby ciężko trenujące od zwykłych zjadaczy chleba, lepiej poświęcić trochę czasu aby dowiedzieć się na jakiej zasadzie organizm dobudowuje tkankę mięśniową. Wiele osób trenuje bez efektów, dźwigając nawet duże ciężary, wiele osób ma efekty ale niewspółmierne do czasu poświęconego na siłowni, ale są też osoby które rosną jak na drożdżach (pomijam tutaj doping), wyglądają cały czas dobrze i nie spędzają całego swojego życia na siłowni.
(więcej…)Czy spożycie zbyt dużej ilości białka wyrzuca z ketozy?
Białko, bez niego nie zbudujesz mięśni, jest bardzo istotnym elementem żywienia osób uprawiających sport, dlatego trenujący często dbają o jego prawidłowy poziom. Jednak jaki jest wpływ białka na ketozę, czy nadmiar białka wyrzuca z ketozy?
(więcej…)Jajko na twardo / jajko na miękko. Ile czasu gotować. Wartości energetyczne.
Masa netto: 60 g
Wartość energetyczna w 100 g: 155,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 1,10 g
Tłuszcz w 100 g: 10,60 g
Jajko to bogate źródło białka, tłuszczy i węglowodanów oraz witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
Jajko jest bogatym źródłem cholesterolu, który jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji testosteronu! (więcej…)
Skąd brać białko w swojej diecie?
Białko jest niezbędne do budowy masy mięśniowej. Bez odpowiedniego odżywiania można trenować latami bez efektów. Osoby ciężko trenujące, budujące masę mięśniową powinny dostarczać do organizmu 1,8 do 2,5 grama białka na kilogram wagi ciała, dlatego układając plan żywieniowy podstawowym naszym pytaniem będzie skąd brać białko. Źródeł białka jest wiele, jednak idąc do sklepu możemy przeżyć szok. Generalnie aby znaleźć produkty wysokobiałkowe, albo zawierające samo białko trzeba się naszukać.
- Mięso – wieprzowe, wołowe, drób. Najkorzystniej cenowo wypada pierś z kurczaka i wieprzowina. Wołowina jest stosunkowo drogim źródłem białka
- Ryby – Łosoś, makrela to produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Makrela wychodzi taniej od łososia ale gorzej smakuje. Zresztą co kto lubi. Nieśmiertelny jest także tuńczyk z puszki, jednak smakuje jak papier. Przy zakupie ryb należy brać pod uwagę to że mogą być w jakiejś zalewie, która zawiera tłuszcz. Najlepiej kupować bez zalewy.
- Jaja kurze – Źródło białka, węglowodanów, tłuszczu, fosfolipidów, witamin, minerałów. Źródło zdrowego cholesterolu potrzebnego do produkcji testosteronu. Świetna wchłanialność i przyswajalność. Cena bardzo atrakcyjna.
- Twaróg – Wypada bardzo korzystnie cenowo, jednak jego przyswajalność wynosi tylko 50%. Po za tym wchłania się bardzo powoli dzięki czemu jest sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas. Tańsze suplementy mogą zawierać białka roślinne, należy ich unikać. Najlepiej sprawdzić dokładne skład zanim się coś kupi.
- Sery typu mozarella – cechują się wysokim poziomem wapnia.
- Suplementy diety – odżywki białkowe. Są drogie w zakupie jednak jeśli policzymy ile nas kosztuje jeden gram białka danego suplementu to okazuje się że wypadają korzystnie cenowo w porównaniu do normalnej żywności.
Jakie białko wybrać? Czym się kierować podczas wyboru białka?
Nie wiesz jak wybrać białko, a mnogość ofert sprzedawców przytłacza cię? Obejrzyj ten filmik do końca. Zobacz na co trzeba uważać i na czego unikać podczas kupowania białka. Białko jest ważnym suplementem dla osób trenujących, jego zakup powinien wpłynąć korzystnie na trening i regenerację po treningu. Proteiny przecież decydują o jakości naszej masy mięśniowej.
Deser wysokobiałkowy na słodko! Zero cukru! Zero tłuszczu!
Dla tych co są na diecie wysokobiałkowej, unikają jak ognia cukru oraz węglowodanów podaję najprostszy przepis na deser. Smak dowolny w zależności od tego jaką masz odżywkę. Uzupełnisz swoje białko w szybki i prosty sposób. A sam twaróg jest idealny na noc – zawiera kazeinę.
Co jest potrzebne?
Potrzebny twaróg chudy z biedronki, jagody, białko serwatkowe oraz odrobina wody. Całość należy tylko wymieszać. Polecam rozmieszać białko serwatkowe osobno w szejkerze a następnie wlać rozrobione białko do twarogu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej osłodzić możesz dodać jakiś słodzik ja używam Erytrytolu – ponieważ nie wchłania się – można go liczyć jako zero kalorii , i jest całkowicie wydalany z naszego organizmu.
Pyszny deser wysokobiałkowy idealny na dietę i dostarczanie dużej ilości białka do organizmu. Zawiera antyoksydanty – jagody.
3 najlepsze metody spalania tłuszczu stosowane w kulturystyce!
W kulturystyce ogromną rolę odgrywa dietetyka. W zasadzie uważa się że sukces w tej dziedzinie sportu w 70% polega na odżywianiu, a 30% na treningu. Odchudzanie natomiast jest nierozerwalnie powiązane z obniżaniem poziomu tkanki tłuszczowej, która jest wyznacznikiem jakości masy mięśniowej. (więcej…)