Home » Posts tagged 'kalorie'

Tag Archives: kalorie

5 nawyków, które pozwoli ci schudnąć bez uprawiania sportu

Czy osoba, która nie uprawia żadnego sportu, nie dźwiga ciężarów, nie biega, nie jeździ na rowerze może schudnąć? W dodatku prowadzi siedzący tryb pracy? Oczywiście! Nie musisz kupować magicznych suplementów diety, ale zwykłe odstawienie cukru od kawy czy herbaty nie pomoże. Zastosuj się do poniższych zasad, sprawdzonych przez sportowców. (więcej…)

Jajko na twardo / jajko na miękko. Ile czasu gotować. Wartości energetyczne.

jajko na miękko i szparagi

jajko na miękko i szparagi

Masa netto: 60 g
Wartość energetyczna w 100 g: 155,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 1,10 g
Tłuszcz w 100 g: 10,60 g

Jajko to bogate źródło białka, tłuszczy i węglowodanów oraz witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.

Jajko jest bogatym źródłem cholesterolu, który jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji testosteronu!

W żółtku znajduje luteina, która zabezpiecza oczy przed złym promieniowaniem UVA i UVB, uniemożliwia zwyrodnienie plamki żółtej i polepsza widzenie. Mają sprzyjający skład tłuszczu. Na 5 gram tłuszczu znajdującego się w jajku tylko 0,1 g znajdują „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast dużo jest w nim niezwykle ważnych dla człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak ugotować jajka na twardo?
Od czasu zagotowania się wody, jajka muszą się gotować równo 8 minut.

Jak ugotować jajka na miękko?
Od czasu zagotowania się wody, jajka muszą się gotować ok 3,5 minuty.

Jaja ci pękają?
Aby jajko nie pękło podczas wkładania do wrzątku, wyjmij je chwile wcześniej z lodówki, aby jego temperatura wzrosła. Następnie włóż je powoli przy pomocy łyżki od zupy do posolonego wrzątku.

Kalkulator kalorii. Jak działa?

Kalkulatory kalorii są bardzo popularne w internecie. Dzięki nim można w bardzo prosty sposób obliczyć nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne  oraz deficyt kaloryczny. Bardziej rozbudowane kalkulatory obliczą nam dodatkowo nasze makroskładniki w diecie, wyliczą ile gramów białka, ile gramów węglowodanów oraz ile gramów tłuszczy potrzebujemy.

Jednak czy wyliczenia kalkulatorów są trafne, czy zawsze można opierać się na liczbach które podają? Moim zdaniem nie…

Kalkulatory działają na bardzo prostej zasadzie. Mnożą Twoją wagę razy 24 kalorie i wychodzi zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Następnie określasz swoją aktywność fizyczną, na podstawie której kalkulator dodaje od 10% do 50% kalorii. I tutaj jest pies pogrzebany…

Skąd wiesz ile dokładnie wynosi Twój współczynnik aktywności fizycznej ile dziennie spalasz kalorii. Jedyny skuteczny sposób aby to określić to obserwacja własnego ciała i wagi. Jeżeli po tygodniu nie zrzucimy pół kilograma, jeśli waga stoi w miejscu znaczy że nasza dieta zawiera za dużo kalorii. Obcinamy dwieście kalorii na dobę. Po tygodniu jeśli nie ważymy mniej, obcinamy kolejne dwieście kalorii. Proste…

Czy potrzebujemy w tym wypadku kalkulatora kalorii… Taki kalkulator może pomóc początkującym ułożyć dietę, jednak nie należy się nim kierować do końca. Najważniejsze jest poznanie swojego organizmu i sposobu w jaki reaguje na zmniejszeni liczby kalorii.

Intermittent fasting (IF), czyli tymczasowy post, okresowy post

Intermittent fasting (IF), zwany tymczasowym postem, okresowym postem jest jedną z najskuteczniejszych metod zrzucania zbędnych kilogramów. Na czym polega ta dieta i jakie są zasady? Co jeść i kiedy?

Podstawowe założenia Intermittent fasting polegają na stworzeniu dwóch przedziałów czasowych. Pierwszy z nich to okno żywieniowe, czas w ciągu doby w którym jemy i wprowadzamy do naszego organizmu kalorie. Drugi przedział to okres postu, czas kiedy nie spożywamy żadnych kalorii, nie jemy nic. Kolejnym krokiem jest obliczenie zapotrzebowania kalorycznego naszego organizmu i stworzenie deficytu kalorycznego (od 200 do 500 kalorii).

Jak to wygląda w praktyce?

Obliczanie zapotrzebowania kalorycznego jest proste, zostało szerzej omówione w artykule: 3 najlepsze metody odchudzania w kulturystyce (link otwiera się w nowym oknie) z konkretnym przykładem.

Tworzymy okno żywieniowe 6h. Na przykład jemy od godziny 16 do 22. Po 22 nie jemy nic do następnego dnia do godziny 16.  W czasie postu nie możemy nic jeść, ani pić co zawiera jakiekolwiek kalorie. Możemy pić kawę, wodę, żuć gumę bez cukru itp. I to wszystko!

Musimy pilnować aby nie przekroczyć poziomu kalorii i wytrzymać 16 godzin bez jedzenia.

Odmiany IF:

  • ADF – nie jemy przez 24h, jemy przez 24h, czyli post co drugi dzień
  • Single Twenty-Four Fast, Eat Stop Eat – nie jemy przez 24h raz w tygodniu, jeden dzień postu w tygodniu
  • Skipped Meal – pominięty posiłek, pomijamy jeden posiłek w ciągu dnia
  • Early and Late – jemy tylko rano i wieczorem

Istnieją też różne sposoby ustalania okna żywieniowego i okresu postu.

  • 6h/18h (Leangains)
  • 5h/19h (Fast 5 Diet)
  • 4h/20h (tzw. Warrior Diet)

Skracanie czasu okna żywieniowego pozytywnie wpływa na szybkość spalania tkanki tłuszczowej przez nasz organizm. Czas postu można rozciągnąć dowolnie jedyne co nas ogranicza to nasz silna wola i samopoczucie.

Czy tymczasowy post jest bezpieczny i kto nie powinien go stosować?

Przede wszystkim osoby chorujące na wszelkie dolegliwości związane z układem pokarmowym i z zaburzeniami odżywiania. Np. cukrzycy, osoby dotknięte bulimią, anoreksją, chorobami wątroby, trzustki, nerek.

Dieta niewskazana jest też dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji, osób młodych (dzieci, młodzież) oraz osoby starsze w podeszłym wieku.  Przed zastosowaniem tej diety, jeśli występują wątpliwości powinno się skonsultować z lekarzem.