Wydaje się że powinniśmy unikać chleba na diecie ketogenicznej jak ognia, ponieważ zawiera zawsze węglowodany. generalnie to chleb jest wrogiem odchudzania, są to puste węglowodany, przynoszące więcej szkody niż pożytku. Dlatego najlepiej jest zrezygnować z chleba w ogóle. Na diecie ketogenicznej tym bardziej powinniśmy unikać pieczywa, a jednak da się zrobić niskowęglowodanowy chlebek, bułkę która w smaku i wyglądem przypomina zwykłe pieczywo. Bułeczki które na ketozie, które można smarować smalcem, bądź masłem klarowanym, położyć na ne ser lub wędlinę.
Zobacz jak zrobić bułki ketogeniczne, najprostszy przepis na świecie!
Do przepisu na nasze bułki ketogeniczne potrzebujemy
- 200g mąki migdałowej
- 70 gram babki jajowatej
- 3 jajka
- proszek do pieczenia
- sól
- 375ml wrzątku
- oraz miskę, mikser, papier do pieczenia oraz piekarnik 180 stopni
Nasze bułki ketogeniczne są banalnie proste do zrobienia, wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i zmiksować zwykłym mikserem. Uzyskaną masę formujemy w bułki po ok. 80 gram i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika nasze bułeczki na ok 50 minut.
Jeśli robisz bułki pierwszy raz sprawdź patyczkiem czy nie nie są surowe w środku. Jeśli nie wiesz skąd kupić babkę jajowatą i mąkę migdałową możesz to zrobić poprzez internet, na pewno wyjdzie najtaniej, pod tymi linkami: babka jajowata najniższa cena i mąka migdałowa najniższa cena.
Tutaj będzie wkrótce wideo jak zrobić te bułki…