Jeżeli jesteś osobą która tak jak ja spokojnie obchodzi się bez deserów, ciastek, lodów, to ten wpis nie jest dla ciebie. Natomiast jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej, np. na wysokotłuszczowej lub wysokobiałkowej i nie potrafisz obejść się bez słodkich przekąsek, kusi Cię czekolada, słodkie desery to powinieneś przeczytać ten wpis. Czym słodzić desery lowcarb? Jaki wprowadzić zamiennik cukru, aby dodać do naszej diety trochę słodyczy. Odpowiedź erytrol!

Odpowiedź jest prosta – Erytrol. Słodzików jest wiele jednak ten ma pewne zalety, których inne słodziki nie mają. Jednocześnie nie jest aż tak szkodliwy jak np. aspartam.
Co powinno się wiedzieć o erytrolu, zanim zaczniesz go używać w swojej kuchni, czy jest szkodliwy, czym w ogóle jest i jakie ma skutki uboczne? Oto kilka podstawowych faktów:
- jest to alkohol cukrowy, który zwiera od 60% do 80% słodkości zwykłego cukru stołowego
- występuje naturalnie w niektórych owocach (arbuz, gruszka), jest też powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, erytrol występuje pod nazwą erythrit (E968)
- w praktyce posiada ok. 0.2 kalorie na każdy gram jednak kalorie te nie wchłaniają się i zostają całkowicie wydalone przez organizm, erytrol nie ulega metabolizmowi
- erytrol posiada zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje wyrzutów insuliny u człowieka
- z racji tego iż organizm ludzki odrzuca całkowicie erytrol, spożycie powyżej 50 gramów na raz może spowodować skutki uboczne w postaci rozwolnienia bądź bólu głowy
- nie należy przekraczać dziennie dawki 1 gram na kilogram masy ciała
Sprawdź cenę erytrolu w sieci. Najniższa cena.