Intermittent fasting (IF), zwany tymczasowym postem, okresowym postem jest jedną z najskuteczniejszych metod zrzucania zbędnych kilogramów. Na czym polega ta dieta i jakie są zasady? Co jeść i kiedy?
Podstawowe założenia Intermittent fasting polegają na stworzeniu dwóch przedziałów czasowych. Pierwszy z nich to okno żywieniowe, czas w ciągu doby w którym jemy i wprowadzamy do naszego organizmu kalorie. Drugi przedział to okres postu, czas kiedy nie spożywamy żadnych kalorii, nie jemy nic. Kolejnym krokiem jest obliczenie zapotrzebowania kalorycznego naszego organizmu i stworzenie deficytu kalorycznego (od 200 do 500 kalorii).
Jak to wygląda w praktyce?
Obliczanie zapotrzebowania kalorycznego jest proste, zostało szerzej omówione w artykule: 3 najlepsze metody odchudzania w kulturystyce (link otwiera się w nowym oknie) z konkretnym przykładem.
Tworzymy okno żywieniowe 6h. Na przykład jemy od godziny 16 do 22. Po 22 nie jemy nic do następnego dnia do godziny 16. W czasie postu nie możemy nic jeść, ani pić co zawiera jakiekolwiek kalorie. Możemy pić kawę, wodę, żuć gumę bez cukru itp. I to wszystko!
Musimy pilnować aby nie przekroczyć poziomu kalorii i wytrzymać 16 godzin bez jedzenia.
Odmiany IF:
- ADF – nie jemy przez 24h, jemy przez 24h, czyli post co drugi dzień
- Single Twenty-Four Fast, Eat Stop Eat – nie jemy przez 24h raz w tygodniu, jeden dzień postu w tygodniu
- Skipped Meal – pominięty posiłek, pomijamy jeden posiłek w ciągu dnia
- Early and Late – jemy tylko rano i wieczorem
Istnieją też różne sposoby ustalania okna żywieniowego i okresu postu.
- 6h/18h (Leangains)
- 5h/19h (Fast 5 Diet)
- 4h/20h (tzw. Warrior Diet)
Skracanie czasu okna żywieniowego pozytywnie wpływa na szybkość spalania tkanki tłuszczowej przez nasz organizm. Czas postu można rozciągnąć dowolnie jedyne co nas ogranicza to nasz silna wola i samopoczucie.
Czy tymczasowy post jest bezpieczny i kto nie powinien go stosować?
Przede wszystkim osoby chorujące na wszelkie dolegliwości związane z układem pokarmowym i z zaburzeniami odżywiania. Np. cukrzycy, osoby dotknięte bulimią, anoreksją, chorobami wątroby, trzustki, nerek.
Dieta niewskazana jest też dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji, osób młodych (dzieci, młodzież) oraz osoby starsze w podeszłym wieku. Przed zastosowaniem tej diety, jeśli występują wątpliwości powinno się skonsultować z lekarzem.