Jagody Goji, których właściwości i działanie lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów Azji od wielu tysięcy lat (baz przesady :). Stosowane są m.in. na reumatyzm i poprawianiu ogólnej odporności organizmu. Stosowane w diecie jagody goji mają pomagać w regulacji ciśnienia krwi oraz pracy serca a wpływają także pozytywnie na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Owoce te wzmacnia stawy, kości wzrok, a także opóźnia procesy starzenia. Ich dobroczynne właściwości dla ludzkiego organizmu powodują, że są określane jako „Diamenty Wschodu” i zaliczają się do tzw. superżywności (superfoods).
Czym są jagody goji?
Jagody goi są owocami kolcowoju pospolitego, który występuje w chinach. Jest to daleki krewniak chińskiej wilczej jagody (nie mylić z polską wilczą jagodą – nasza jest trująca). Sam kolcowój pospolity należy do tej samej rodziny co pomidory, papryka oraz bakłażany i ziemniaki.
Korzystne właściwości jagód goi.
Jagody goi zawierają aż 18 różnych aminokwasów, a także białko, tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, witamin C, B1, B2, B6 oraz E, a także minerałów takich jak: cynk, fosfor, wapń, selen, żelazo oraz miedź.
Spośród tych wszystkich składników, najważniejszym jednak jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides), który poprawia działanie układu odpornościowego oraz ma właściwości antyrakowe. LBP pomaga także obniżyć poziom cukru, poprawia wrażliwość na insulinę, zmniejsza insulinooporność. LBP redukuje poziom złego cholesterolu LDL, obniża poziom ogólnego cholesterolu we krwi oraz podwyższa poziom cholesterolu dobrego HDL .
Owoce kolcowoju zawierają potężną dawkę witaminy C, i są trzecim na świecie pod względem ilości najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C.
Zawarty w jagodach goji cyperon reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Betaina z kolei jest wykorzystywana przez organizm do produkcji choliny, zapobiegającej chorobom serca.
Wysokie stężenie karotenoidów powoduje, że owoce kolcowoju są koloru czerwono-pomarańczowego. Posiadają też wysokie stężenie leuteiny i zeaksantyny, które nie tylko są doskonałymi antyoksydantami, ale także chronią nasze oczy przed wolnymi rodnikami, między innymi zapobiegają powstawaniu plamki żółtej.
Zawarty w jagodach goji kompleks polisacharydowy wpływa korzystnie na procesy trawienne oraz pracę wątroby oczyszczając ją z toksyn. Hamuj negatywne skutki (typu oksydacyjne uszkodzenie wątroby) podczas np. diety wysokotłuszczowej.
Wartości odżywcze jagód goji (ususzone 100g).
Wartość energetyczna – 349 kcal
Białko ogółem – 14.26 g
Tłuszcz – 0.39 g
Węglowodany – 77.06 g (w tym cukry proste 45.61 g)
Błonnik – 13.0 g
Witamina C – 48.4 mg
Witamina A – 26822 IU
Wapń – 190 mg
Żelazo – 6.80 mg
Sód – 298 mg
Jagody goi – podsumowanie.
Jagody goi bez wątpienia są bardzo zdrowe i wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka.Mają dobroczynne działanie na układ trawienny, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniżają ciśnienie są też bogatym źródłem witamin oraz minerałów.
Należy pamiętać, że owoce kolcowoju są wysoko kaloryczne, dlatego nie należy ich spożywać w nadmiarze, stosowane są raczej jako dodatek do potraw (ryż, zupa, warzywa), herbat lub jako przekąska. Smak ich jest podobny do żurawiny, jednak są mniej słodkie.
Najlepsze jagody goji pochodzą z Chin. Owoce z innych krajów mogą różnić się wartościami odżywczymi. Podczas ich zakupu w suszonej postaci należy zwrócić uwagę czy nie są suszone przemysłowo przy pomocy siarki.
Napisz w komentarzu jak używasz jagód goi, w jaki sposób stosujesz w kuchni.