Home » Dietetyka » Keto gofry z bitą śmietaną

dieta ketogeniczna

Keto gofry z bitą śmietaną

Deser którego pozazdrości każda osoba, będąca nawet na węglach. Ketogeniczne gofry. Kto nie lubi gofrów? Gofry w wersji keto wyglądają jak prawdziwe gofry, można je polać bitą śmietaną i posypać jagodami lub truskawkami. Przepis na ciasto jest banalnie prosty i bazuje na jajkach oraz mące kokosowej.

Keto gofry z bitą śmietaną smakują jak prawdziwe gofry i są wręcz obłędne. Nikt nie powiedział że przepisy ketogeniczne muszą być nudne, słone i tłuste. Gofry są słodkie, chrupiące i przede wszystkim smakują jak prawdziwe – chyba nie ma lepszej rekomendacji dla tego przepisu.

Zatem czego potrzeba do wykonania gofrów:

  • 35-40 g masła (4 łyżki)
  • 6 jajek
  • słodzik (w moim wypadku erytrytol)
  • 40g mąki kokosowej
  • 5g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W jaki sposób przygotować ketogeniczne gofry?

Na początek musisz stopić masło i zmiksować je z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj słodzik, sól, proszek do pieczenia. Mieszaj do wymieszania wszystkich składników. Ostatni etap to dodanie mąki kokosowej i dokładne wymieszanie. Ważne jest aby nie było żadnych gródek.

Kiedy masa na ciasto jest już gotowa, daj jej 5 minut odpocząć aby samoistnie zgęstniała. Następnie możesz zacząć wylewać ją na gofrownicę.

Przepis jest banalnie prosty, nie będę tu podawał jak piec gofry i ile czasu bo każdy ma inny sprzęt. Jeśli chcesz wzbogacić gofry o tłuszcz możesz w międzyczasie przygotować bitą śmietanę z jagodami. Kto nie lubi gofrów ze śmietaną… Keto gofrów.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.