Deser którego pozazdrości każda osoba, będąca nawet na węglach. Ketogeniczne gofry. Kto nie lubi gofrów? Gofry w wersji keto wyglądają jak prawdziwe gofry, można je polać bitą śmietaną i posypać jagodami lub truskawkami. Przepis na ciasto jest banalnie prosty i bazuje na jajkach oraz mące kokosowej.
Keto gofry z bitą śmietaną smakują jak prawdziwe gofry i są wręcz obłędne. Nikt nie powiedział że przepisy ketogeniczne muszą być nudne, słone i tłuste. Gofry są słodkie, chrupiące i przede wszystkim smakują jak prawdziwe – chyba nie ma lepszej rekomendacji dla tego przepisu.
Zatem czego potrzeba do wykonania gofrów:
- 35-40 g masła (4 łyżki)
- 6 jajek
- słodzik (w moim wypadku erytrytol)
- 40g mąki kokosowej
- 5g proszku do pieczenia
- szczypta soli
W jaki sposób przygotować ketogeniczne gofry?
Na początek musisz stopić masło i zmiksować je z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj słodzik, sól, proszek do pieczenia. Mieszaj do wymieszania wszystkich składników. Ostatni etap to dodanie mąki kokosowej i dokładne wymieszanie. Ważne jest aby nie było żadnych gródek.
Kiedy masa na ciasto jest już gotowa, daj jej 5 minut odpocząć aby samoistnie zgęstniała. Następnie możesz zacząć wylewać ją na gofrownicę.
Przepis jest banalnie prosty, nie będę tu podawał jak piec gofry i ile czasu bo każdy ma inny sprzęt. Jeśli chcesz wzbogacić gofry o tłuszcz możesz w międzyczasie przygotować bitą śmietanę z jagodami. Kto nie lubi gofrów ze śmietaną… Keto gofrów.