Idealne muffinki na przekąskę, do zabrania do pracy, do kawy. Można je dowolnie komponować poprzez dodanie borówek, malin. Przepis keto, bogaty w tłuszcz z niską ilością węglowodanów, jak zwykle prosty bez żadnych udziwnień, jedyne co potrzebujesz to foremki (polecam te silikonowe bo papierowe średnio się sprawdzają) i mąkę migdałową, na której bazuje przepis.
Co potrzeba żeby wykonać keto muffinki z borówkami:
- 100g borówek
- 50g śmietany 30%
- 20g oleju kokosowego
- słodzik (używam erytrytolu)
- 15g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g mąki migdałowej
Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj żółtka jaj, rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubij białka jaj na sztywno, Następnie dodaj do ciasta i delikatnie mieszając połącz wszystko w jedną masę.
Przelej ciasto do foremek i powtykaj w nie borówki. Piekarnik powinieneś mieć rozgrzany na 200 stopni. Piecz muffinki przez 20 min. bez termoobiegu. Przed wyjęciem nakłuj i sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku (patyczek powinien być suchy).
Smacznego, przed zjedzeniem ostudź muffinki.
Niedobre 🙁 czuć tylko proszek do pieczenia!!! 15 g to chyba przesada ??