Dziś kolejny keto przepis, jeden z prostszych jaki można przygotować samemu. Potrzebujemy tylko wędzoną makrelę, majonez, ogórki kiszone, sól i pieprz. Pastę z makreli chyba każdy zna w domu i jest tą pastę bardzo łatwo przyrządzić.
Zanim jednak przystąpimy do wykonania samej pasty kilka słów o samej makreli. Dlaczego warto jeść makrelę i warto ją włączyć do diety i dlaczego warto zrobić pastę z makreli w wersji ketogenicznej.
Po pierwsze makrela jako sama rybka jest bardzo tłusta ma ok. 14g tłuszczu w 100g mięsa, zawartość białka to ok 18g. Jest przede wszystkim bogatym źródłem omega 3, selenu, fosforu, potasu witaminy D i A, makrela jest bogatym źródłem aminokwasów – leucyny, izoleucyny, lizyny.
Keto pasta z makreli – sposób przygotowania pasty ketogenicznej
A więc od czego zacząć? Ugotuj trzy jajka na twardo. Obierz je ze skorupek i drobno posiekaj. Obierz dokładnie makrelę ze skóry i ości, i rozdrobnij ją widelcem. Potnij drobno ogórek kiszony. Wymieszaj wszystko razem, dodaj 2 duże łyżki majonezu. Dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz możesz swoją pastę z makreli zblendować. Będzie miała wtedy gładką konsystencję. Ja to robie przed dodaniem ogórka, dzięki temu mam pastę gładziutką, bez ości z duży mi kawałkami ogórka kiszonego.
Pasta z makreli oczywiście najlepiej smakuje schłodzona z ketogenicznymi bułeczkami.