Kuloodporna kawa czyli bulletproof coffe, wynalazek z Ameryki, już od kilku lat gości w Europie. Geneza tego napoju wywodzi się z Tybetu, tam pije się herbatę z masłem wyrabianym z mleka jaków. W Ameryce zastąpiono herbatę kawą, masło jaków, masłem krowim, dodano również olej kokosowy (ze względu na MCT).
Pita rano zamiast śniadania, daje potężny zastrzyk energii, ogranicza apetyt. Stosowana często w dietach wysokotłuszczowych, eliminujących węglowodany, stosowana z rozwagą wspomaga proces odchudzania.
Jak przyrządzić kuloodporną kawę
- 2 łyżki masła klarowanego (bez dodatku soli)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 filiżanki parzonej kawy (koniecznie 100% Arabica najlepiej świeżo zmielona)
- dla smaku można dodać cynamon i kardamon oraz mleko kokosowe
- całość zblendować aż wytworzy się pianka.