Olej kokosowy ma bardzo ciekawe właściwości i zastosowania zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Naturalny olej kokosowy wytwarzany jest z orzechów kokosa, konkretniej z miąższu. Ostatnimi czasy robi wielką furorę wśród dietetyków, sportowców, kulturystów, a także w kosmetyce. Dlaczego tak się dzieje?
A teraz konkrety! Co powoduje że olej kokosowy zdobywa taką popularność i jest stosowany w tak wielu dziedzinach?
Właściwości oleju kokosowego.
Olej kokosowy ma postać stałą w temperaturze poniżej 26 stopni, czyli w temperaturze pokojowej po otwarciu słoika powinien mieć konsystencję podobną do masła. Jego temperatura dymienia wynosi 170 stopni, przez co nadaje się do smażenia jednak nie w wysokiej temperaturze (powyżej 170). Wartość energetyczna oleju kokosowego na 100g to 3700 kj / 900kcal.
W składzie oleju kokosowego znajdziemy zarówno nasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy i kwasy nienasycone: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy. Olej kokosowy jest bogatym źródłem witaminy B2, B6, E i C, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu i cynku.
Zobacz gdzie i za ile kupisz olej kokosowy w internecie!
Najważniejsze pytanie – Dlaczego powinieneś stosować olej kokosowy?
Wszystko to co znajdziesz poniżej jest sprawdzone i poparte naukowymi badaniami. Sam używam oleju kokosowego i go polecam, bo działa.
- kwasy tłuszczowe (MCT), które są zawarte w oleju kokosowym pomagają spalić zapasy tłuszczu nagromadzonego w Twoim ciele, jest to tłuszcz który spala tłuszcz, olej kokosowy zawiera cząsteczki tłuszczu, zwane trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT), proces ich trawienia i metabolizowania odbywa się inaczej niż pozostałych tłuszczy – wątroba produkuje z nich bezpośrednio energię dla organizmu, zamiast odkładać je w komórkach tłuszczowych, natomiast dostarczenie większej ilości energii powoduje przyśpieszenie metabolizmu i co za tym idzie szybsze spalanie kalorii
- olej ten zapobiega łaknieniu, jest bardzo sycący, dzięki temu szybko i na długi okres czasu zaspokaja głód, w Twoim żołądku pozostawia ciańką powłokę, która powoduje, że żołądek wyśle później sygnał do mózgu, że jest pusty (opóźnione uczucie głodu)
- jest bogatym źródłem energii, jeśli brakuje ci kalorii w Twojej diecie jest idealnym rozwiązaniem 10gr oleju to 90kcal
- ma wpływ na podniesienie poziomu testosteronu
- wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także przeciwwrzodowe – ok. 50 procent kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym to kwas laurynowy, który ma silne działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz grzybobójcze
- chroni przed osteoporozą, wzmacnia kości i zęby, chroni dziąsła
- można go stosować jako krem przeciwsłoneczny, blokuje promienie UV w 30%, idealnie nadaje się jako krem przeciwzmarszczkowy i wygładzający, szybko się wchłania w skórę i szybko ją nawilża
- stosowany na włosy szybko je odżywia i odbudowuje
- poprawia funkcjonowanie tarczycy, reguluje poziom cholesterolu, rozpuszcza kamienie nerkowe
- trójglicerydy średniołańcuchowe znajdujące się w oleju koksowym stosowane są w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, olej kokosowy jest stosowanych min. podczas leczenia Parkinsona i Alzheimera, jako alternatywa dla glukozy
Jak widać olej kokosowy ma bardzo wiele zastosowań zdrowotnych i kosmetycznych. Na pewno nie wymieniłem tutaj wszystkich właściwości i na pewno będzie o nim więcej materiałów.
Pamiętaj, najważniejsze żeby olej kokosowy był naturalny (bez dodatków i chemii), nierafinowany i tłoczony na zimno. Rafinowane oleje są pozbawione częściowo lub całkowicie tych wspaniałych właściwości. Jeśli nie ma na opakowaniu informacji o pochodzeniu tego oleju lub ma on w temperaturze pokojowej konsystencję płynną odpuść sobie zakup.
Zobacz gdzie i za ile kupisz olej kokosowy w internecie!
Teraz jak ja używam oleju kokosowego i jak możesz go Ty używać w kuchni na co dzień. Po pierwsze olej w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą podobną do masła, żeby go upłynnić wystarczy go podgrzać do temperatury większej niż 26 stopni. W kuchni smażę na nim np. jajecznicę, dodaję go do kawy, herbaty i staram się go dodawać do wszelkich ciepłych posiłków, niektórzy smarują nim chleb zamiast masła (ja nie jem chleba). Moja narzeczona stosuje olej kokosowy jako krem do ciała, twarzy, maseczkę do włosów, błyszczyk.
Podziel się swoją opinią na temat oleju kokosowego i zostaw komentarz, pozdrawiam.