Źródła tłuszczu na ketozie są najważniejszym ogniwem w diecie ketogenicznej, ponieważ według założeń diety tłuszcze powinny stanowić 80% ogólnych makro składników. Zatem odpowiedni dobór tłuszczy oraz ich odpowiednie źródło jest kluczem do prawidłowego wejścia w stan ketozy.
Zatem skąd brać tłuszcz na diecie ketogenicznej? Niezwykle istotne jest aby produkty były jak najmniej przetworzone, im mniej przetworzony produkt tym lepiej. Druga sprawa pochodzenie tłuszczy. W tłuszczu zwierzęcym, jeśli kupujemy mięso, bądź smalec mogą odkładać się szkodliwe związki, w zależności od tego co zwierzę jadło wcześniej. Dlatego oczywiste że lepszym wyborem jest swojski smalec ze swojskiej świni, od smalcu kupionego w markecie. Zatem jakie źródła stosować? Oto kilka przykładów:
- masło, masło klarowane
- tłuste mięsa
- jajka wiejskie
- smalec
- olej MCT (czytaj więcej)
- tłuste ryby, krewetki
- orzechy makadamia, orzechy brazylijskie
- olej kokosowy tłoczony na zimno (czytaj więcej)
- śmietana 30% najlepiej domowa bez karagenu
- awokado
- wszelkiego rodzaju sery
- dobrej jakości kiełbasy
Jeśli znasz i stosujesz inne źródła tłuszczu na diecie ketogenicznej to napisz w komentarzu.