Home » Posts tagged 'awokado'
Tag: awokado
Dlaczego warto jeść awokado?
Czym jest ten dziwny owoc, którego skórka ma kolor czasami zielony, czasami brązowy. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę ale ten owoc jest dalekim kuzynem gruszki. Awokado jest powszechnie uznawane za zdrowy produkt, bogaty w wiele potrzebnych mikroskładników i zdrowych tłuszczy nienasyconych.

Ile jeść węglowodanów na diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna opiera się przede wszystkim na tłuszczu, jej założenie między innymi jest to że eliminujemy węglowodany do śladowych ilości, zastępując je tłuszczem. W diecie ketogenicznej jedynym słusznym źródłem energii dla mózgu i ciała jest tłuszcz.
(więcej…)Jakie stosować proporcje makroskładników na diecie ketogenicznej
Prawidłowy rozkład makroskładników w każdej diecie jest niezwykle istotny i wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, tak samo jak niedobory pewnych mikroskładników. W zasadzie zmiana makroskładników decyduje na jakiej jesteś diecie, czy też wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej, węglowodanowej. Makroskładniki stanową trzon każdej diety, a ich trzymanie się jest wyznacznikiem utrzymywania diety.
(więcej…)