Home » Posts tagged 'białko'
Tag: białko
Ronnie Coleman – trening i odżywianie, no i czy brał sterydy
Ronnie Coleman, ośmiokrotny zwycięzca Mr. Olympia, jest znany ze swoich ekstremalnych metod treningowych, które pomogły mu zbudować jedno z najbardziej imponujących sylwetek w historii kulturystyki. Oto kilka charakterystycznych elementów jego treningu:
(więcej…)10 Sprawdzonych Sposobów na Utrzymanie Wagi w Święta
Święta to czas radości, rodziny i… często także dodatkowych kilogramów. Z obfitością tradycyjnych potraw i ciągłą pokusą słodkości, nie przytyć może wydawać się trudnym wyzwaniem. Jednak z odpowiednimi strategiami, możesz cieszyć się świątecznymi smakołykami, nie martwiąc się o wagę. Oto 10 porad, które pomogą Ci uniknąć przybierania na wadze w tym wyjątkowym czasie.
(więcej…)Jak zacząć budować masę mięśniową? Ile białka jeść?
Masa mięśniowa jest najbardziej pożądanym efektem, nie tylko u początkujących adeptów siłowni, ale także u ludzi którzy poświęcili kulturystyce całe swoje życie. Nie ukrywajmy, że to mięśnie są priorytetem, czysta beztłuszczowa masa mięśniowa jest najważniejsza bez względu na to czy jesteś początkujący czy też zawodowym kulturystą. Dlatego umiejętność jej budowy jest podstawą, która odróżnia ludzi znających się na rzeczy od amatorów.
Mięśnie odróżniają osoby ciężko trenujące od zwykłych zjadaczy chleba, lepiej poświęcić trochę czasu aby dowiedzieć się na jakiej zasadzie organizm dobudowuje tkankę mięśniową. Wiele osób trenuje bez efektów, dźwigając nawet duże ciężary, wiele osób ma efekty ale niewspółmierne do czasu poświęconego na siłowni, ale są też osoby które rosną jak na drożdżach (pomijam tutaj doping), wyglądają cały czas dobrze i nie spędzają całego swojego życia na siłowni.
(więcej…)Czy na diecie ketogenicznej muszę liczyć kalorie?
O diecie ketogenicznej krążą różne mity, wiele pogłosek, które są najczęściej rozpowszechniane przez osoby które nigdy na tej diecie nie były, bądź były na niej tydzień albo dwa. Dieta ketogeniczna daje piorunujące efekty już na samym początku, dzieje się tak dlatego że odstawiając węglowodany organizm pozbywa się wody. Jest to naturalny proces, podczas którego utrata 4 kg w ciągu tygodnia to norma – większość z tego to woda. Po pierwszych dniach, tygodniach spadki wagi są co raz to mniejsze i mniejsze, aż w pewnym momencie waga się zatrzymuje.
(więcej…)Jajko na twardo / jajko na miękko. Ile czasu gotować. Wartości energetyczne.
Masa netto: 60 g
Wartość energetyczna w 100 g: 155,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 1,10 g
Tłuszcz w 100 g: 10,60 g
Jajko to bogate źródło białka, tłuszczy i węglowodanów oraz witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
Jajko jest bogatym źródłem cholesterolu, który jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji testosteronu! (więcej…)
Skąd brać białko w swojej diecie?
Białko jest niezbędne do budowy masy mięśniowej. Bez odpowiedniego odżywiania można trenować latami bez efektów. Osoby ciężko trenujące, budujące masę mięśniową powinny dostarczać do organizmu 1,8 do 2,5 grama białka na kilogram wagi ciała, dlatego układając plan żywieniowy podstawowym naszym pytaniem będzie skąd brać białko. Źródeł białka jest wiele, jednak idąc do sklepu możemy przeżyć szok. Generalnie aby znaleźć produkty wysokobiałkowe, albo zawierające samo białko trzeba się naszukać.
- Mięso – wieprzowe, wołowe, drób. Najkorzystniej cenowo wypada pierś z kurczaka i wieprzowina. Wołowina jest stosunkowo drogim źródłem białka
- Ryby – Łosoś, makrela to produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Makrela wychodzi taniej od łososia ale gorzej smakuje. Zresztą co kto lubi. Nieśmiertelny jest także tuńczyk z puszki, jednak smakuje jak papier. Przy zakupie ryb należy brać pod uwagę to że mogą być w jakiejś zalewie, która zawiera tłuszcz. Najlepiej kupować bez zalewy.
- Jaja kurze – Źródło białka, węglowodanów, tłuszczu, fosfolipidów, witamin, minerałów. Źródło zdrowego cholesterolu potrzebnego do produkcji testosteronu. Świetna wchłanialność i przyswajalność. Cena bardzo atrakcyjna.
- Twaróg – Wypada bardzo korzystnie cenowo, jednak jego przyswajalność wynosi tylko 50%. Po za tym wchłania się bardzo powoli dzięki czemu jest sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas. Tańsze suplementy mogą zawierać białka roślinne, należy ich unikać. Najlepiej sprawdzić dokładne skład zanim się coś kupi.
- Sery typu mozarella – cechują się wysokim poziomem wapnia.
- Suplementy diety – odżywki białkowe. Są drogie w zakupie jednak jeśli policzymy ile nas kosztuje jeden gram białka danego suplementu to okazuje się że wypadają korzystnie cenowo w porównaniu do normalnej żywności.