Dieta SIRT, popularna dzięki metamorfozie Adele, opiera się na spożywaniu produktów bogatych w sirtuiny, które są enzymami wpływającymi na aktywność genów związanych z procesem starzenia się organizmu. Dieta SIRT składa się z czterech etapów, z których każdy ma różną kaloryczność i skład posiłków. Pierwsze trzy dni są najbardziej restrykcyjne, gdzie kaloryczność jest obniżona do 1000 kcal i spożywa się głównie koktajle sirtuinowe oraz jeden posiłek. Kolejne etapy pozwalają na większą różnorodność posiłków i zwiększenie kaloryczności.
Prawidłowy rozkład makroskładników w każdej diecie jest niezwykle istotny i wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, tak samo jak niedobory pewnych mikroskładników. W zasadzie zmiana makroskładników decyduje na jakiej jesteś diecie, czy też wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej, węglowodanowej. Makroskładniki stanową trzon każdej diety, a ich trzymanie się jest wyznacznikiem utrzymywania diety.
W kulturystyce ogromną rolę odgrywa dietetyka. W zasadzie uważa się że sukces w tej dziedzinie sportu w 70% polega na odżywianiu, a 30% na treningu. Odchudzanie natomiast jest nierozerwalnie powiązane z obniżaniem poziomu tkanki tłuszczowej, która jest wyznacznikiem jakości masy mięśniowej. (więcej…)