Home » Posts tagged 'witaminy'
Tag: witaminy
Dlaczego warto jeść awokado?
Czym jest ten dziwny owoc, którego skórka ma kolor czasami zielony, czasami brązowy. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę ale ten owoc jest dalekim kuzynem gruszki. Awokado jest powszechnie uznawane za zdrowy produkt, bogaty w wiele potrzebnych mikroskładników i zdrowych tłuszczy nienasyconych.
(więcej…)Witamina D – musisz ją mieć!
Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę w Twoim organizmie.Jest ważnym czynnikiem podczas budowy kości zębów, wpływa również na układ krążenia, sylwetkę, zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Jej poziom w Twoim organizmie ma duży wpływ na jego funkcjonowanie oraz ogólne samopoczucie. Zarówno niedobór witaminy D ma negatywny wpływ, jak i jej nadmiar może zaszkodzić. (więcej…)
Szpinak, Dlaczego Warto Go Jeść
Szpinak ma właściwości przeciwnowotworowe i zapobiega miażdżycy. Te wspaniałe wlaściwości zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – są to znane przeciwutleniacze. Szpinak ponadto zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Szpinak zalecany jest kobietom znajdującym się w ciąży. Zawiera on kwas foliowy, który zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego poczętego dziecka. Dodatkowo zabezpiecza on organizm przed chorobami układu krążenia. Zielone liście szpinaku zawierają witaminę K pełniącą istotną rolę w krzepnięciu krwi, a także witaminy z grupy B redukujące poziom złego cholesterolu, szpinak zawiera także witaminę E opuźniającą procesy starzenia się.
Szpinak jest bardzo ciekawym dodatkiem do diety w kulturystyce, nie tylko na redukcji, ale także na masie. Ma bardzo mało kalorii: 100 g to zaledwie 16 kcal. Wysoka zawartość potasu oraz witamin z grupy B wspomagają proces spalania węglowodanów i tłuszczów oraz pozytywnie wpływają na przemianę materii.
Jedynym przeciwskazaniem dla szpinaku jest kamica nerkowa. Szpinak może powodować kamienie na nerkach przez zawartość kwasu szczawiowego.
Szpinak jest bogatym źrodlem witamin i żelaza. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wzmacniające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. W szpinaku znajdziemy antyoksydanty, wspierające także nasz układ odpornościowy.