Home » Posts tagged 'zdrowe jedzenie'

Tag: zdrowe jedzenie

dieta ketogeniczna

Szpinak, Dlaczego Warto Go Jeść

Szpinak ma właściwości przeciwnowotworowe i zapobiega miażdżycy. Te wspaniałe wlaściwości zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – są to znane przeciwutleniacze. Szpinak ponadto zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.

Szpinak zalecany jest kobietom znajdującym się w ciąży. Zawiera on kwas foliowy, który zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego poczętego dziecka. Dodatkowo zabezpiecza on organizm przed chorobami układu krążenia. Zielone liście szpinaku zawierają witaminę K pełniącą istotną rolę w krzepnięciu krwi, a także witaminy z grupy B redukujące poziom złego cholesterolu, szpinak zawiera także witaminę E opuźniającą procesy starzenia się.

Szpinak-300x225

szpinak

Szpinak jest bardzo ciekawym dodatkiem do diety w kulturystyce, nie tylko na redukcji, ale także na masie. Ma bardzo mało kalorii: 100 g to zaledwie 16 kcal. Wysoka zawartość potasu oraz witamin z grupy B wspomagają proces spalania węglowodanów i tłuszczów oraz pozytywnie wpływają na przemianę materii.

Jedynym przeciwskazaniem dla szpinaku jest kamica nerkowa. Szpinak może powodować kamienie na nerkach przez zawartość kwasu szczawiowego.

Szpinak jest bogatym źrodlem witamin i żelaza. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wzmacniające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. W szpinaku znajdziemy antyoksydanty, wspierające także nasz układ odpornościowy.

Nie potrafisz gotować? Koniec wymówek

To co jemy wpływa na naszą sylwetkę, to jakie makroskładniki spożywamy wpływa na wygląd naszej sylwetki. Dlatego samodzielne gotowanie jest bardzo ważne. Jeśli zabierasz się za odchudzanie zacznij od lodówki.

Gotowe posiłki kupione w sklepie albo w piekarni lub restauracji to nie jest rozsądny wybór. W 99% na pewno nie są zdrowe. Ciężko doliczyć się ukrytych kalorii w sosach, w dodatkach, ciężko w ogóle obliczyć kaloria oraz dowiedzieć się z czego dany gotowiec jest zrobiony. (więcej…)